Rijbewijs B
Sinds 19 januari 2013 geldt bij rijbewijs B een grens van 3.500 kilogram voor de toegestane maximum massa voor de combinatie auto plus aanhangwagen. Wel moet de auto de caravan natuurlijk mógen trekken (zie maximaal te trekken massa op het kentekenbewijs van de auto).
Rijbewijs B+
Europese regelgeving levert een nieuwe categorie op: B+ (code 96). Met de huidige regeling mag het totaal toelaatbare gewicht van de auto plus caravan geen 3.500 kilo, maar 4.250 kilo bedragen. De eisen die aan het examen worden gesteld zijn in Nederland echter gelijk aan die van BE, daarom heeft het niet zoveel zin om voor deze categorie te kiezen.
Rijbewijs BE
Voor wie al in het bezit was van BE voor de genoemde datum is er niets veranderd. Met dit rijbewijs mag je in principe elke aanhanger trekken. In feite bepaalt het maximumtrekgewicht van de auto het maximum, maar dit staat natuurlijk los van het rijbewijs. Heb je na 19 januari 2013 je BE-rijbewijs gehaald, dan gelden er wel enkele nieuwe regels. De belangrijkste daarvan is dat het gewicht van de aanhanger beperkt is tot 3.500 kilogram.
Met welk rijbewijs mag ik een auto met aanhangwagen besturen?
U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden. Welk rijbewijs de juiste keuze is, hangt af van het toegestaan gewicht van de aanhanger.
Toegestane maximale massa Behalve wanneer anders vermeld, gaat het bij gewicht om de toegestane maximale massa, ook wel leeggewicht + laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeggewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.
Gewicht auto achterhalen Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:
Is het leeggewicht + laadvermogen van een auto meer dan 3.500 kilo? Dan is een groot rijbewijs (C of C1) verplicht.
Rijbewijs B Met rijbewijscategorie B mag u met een auto:
De aanhanger mag zwaarder zijn dan de lege auto met een Rijbewijs B+ (code 96) en Rijbewijs BE.
Rijbewijs B+ (code 96) Met rijbewijscategorie B+ (code 96) mag u met een auto:
Rijbewijs BE voor 19 januari 2013 gehaald Met rijbewijscategorie BE van voor 19 januari 2013 mag u met een auto:
Let wel op de maximale trekhaaklast. Die staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.
Rijbewijs BE na 19 januari 2013 gehaald Met rijbewijscategorie BE van na 19 januari 2013 mag u met een auto
Voorbeelden van combinaties Enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het gewicht om leeggewicht + laadvermogen.
Fietsendrager is geen aanhangwagen Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.
Nieuwe regels voor het rijbewijs B Brochure | 01-08-2012. Bron; www.rijksoverheid.nl
Nieuwe regels voor het rijbewijs BE Brochure | 01-08-2012. Bron; www.rijksoverheid.nl
Nieuwe regels voor het rijbewijs C Brochure | 01-08-2012. Bron; www.rijksoverheid.nl
Rijbewijs bevoegdheden vóór 19 januari 2013
Hieronder staan alle bevoegdheden beschreven van de rijbewijzen B en BE. Tevens zijn bij deze tekst een aantal voorbeelden opgenomen van combinaties van motorvoertuigen en aanhangwagens met verschillende gewichten. Aan de hand van deze voorbeelden is eenvoudig te controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties.
Rijbewijs B Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo. In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. Dat kan alleen op twee voorwaarden:
1. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het voertuig dan de aanhangwagen trekt;
Rijbewijs BEMet rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die u mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaak-last staat vermeld op het kentekenbewijs.
Enkele voorbeelden
|