Technische eisen voor aanhangwagens
Afmetingen
Aanhangwagens mogen niet langer zijn dan 12 meter. De hoogte mag maximaal 4 meter en de breedte 2,55 meter bedragen (beide inclusief lading). Op onverharde wegen geldt een maximale breedte van 2.20 meter. Auto en aanhanger mogen samen niet langer zijn dan 18 meter.
Verlichting
- Twee wit licht uitstralende stadslichten aan de voorzijde als de aanhangwagen breder is dan 1,60 m
- Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde
- Twee rode achterlichten
- Twee rode remlichten
- Witte kentekenplaatverlichting
Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg
(eigen gewicht plus belading) geldt bovendien de verplichting van:
- Twee witte markeringslichten aan de voorzijde en twee rode aan de achterzijde als de wagen breder is dan 2,10 m.
- Zijmarkeringslichten indien de aanhangwagen langer is dan 6 m.
Reflectoren
- Aan de achterzijde van elke aanhangwagen moeten twee rode retroreflectoren aangebracht zijn. De retroreflectoren kunnen onderdeel uitmaken van de verlichtingsarmaturen. Verder is het toegestaan extra rode retroreflectoren aan de achterzijde van de aanhangwagen aan te brengen. De vorm is niet wettelijk voorgeschreven. Meestal worden de lengte driehoeken gebruikt.Als in de verlichtingsarmaturen geen retroreflectoren aanwezig zijn moeten er twee rode retroreflectoren aangebracht worden. De vorm daarvan is niet bepaald.
- Twee witte reflectoren aan de voorzijde indien de aanhangwagen niet breder is dan 1,60 m
- Niet-driehoekige ambergele reflectoren aan elke zijkant van het voertuig (maximaal 3 m h.o.h. en minstens één op maximaal 1 m van de achterzijde).
De reflectoren mogen zich niet lager dan 0,35 m en niet hoger dan 0,90 m bevinden, gerekend vanaf het wegdek.
Mistachterlicht
Vanaf 1 juli 2006 moeten alle aanhangwagens met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg. voorzien zijn van een mistachterlicht. En aanhangwagens met een totaal toegstaan gewicht van meer dan 750 kg., die na 31 devember 1997 in Nederland in gebruik zijn genomen.
Achteruitrijlamp verplicht
Met ingang van 10 juli 2011 moeten aanhangwagens zijn voorzien van achteruitrijverlichting in combinatie met een 13-polige stekker. Dit geldt voor nieuwe aanhangwagens met kenteken die nog niet op naam staan. Bij aanhangwagens tot 6 meter is 1 achteruitrijlamp verplicht en 1 extra toegestaan. Bij aanhangwagens van meer dan 6 meter zijn 2 achteruitrijlampen verplicht en 2 extra toegestaan.
Aanhangwagensticker verplicht inMarkeringsstickersSpanje
In Spanje is het inmiddels verplicht om een Europees goedgekeurde markering achter op de aanhangwagen (<3500kg) of caravan te hebben in het geval dat de combinatie van auto en trailer langer is dan 12 meter. Deze regel geldt voor zowel Spanjaarden als voor buitenlanders. Dus ook voor Nederlandse kampeerders die met hun auto met caravan of camper met aanhanger op vakantie gaan naar Spanje.
De stickers (2 stuks) moeten op de achterzijde van de aanhangwagen links en rechts, zover mogelijk uit elkaar, worden bevestigd en dan ten minste 25cm (onderrand sticker) vanaf de grond en maximaal 210cm hoog (bovenrand sticker).
Losbreekvoorzieningen
Aanhangwagens tot 1500 kg. totaalgewicht moeten een veiligheidsvoorziening hebben die voorkomt dat de aanhangwagen z'n eigen weg gaat als hij van de auto losbreekt. Voor ongeremde aanhangwagens komt alleen een hulpkoppeling in aanmerking. Op geremde uitvoeringen zit veelal een handrembreekkabel, maar een hulpkoppeling kan ook. Ze mogen niet alle twee tegelijk voorkomen.
Handrembreekkabel
De Handrembreekkabel (in de wet losbreekreminrichting genoemd) is een stalen verbindingskabel tussen de auto en de reminstallatie van de aanhangwagen.
Het trekt de aanhangwagen op de (hand)rem als deze van de auto losraakt. Daarna breekt het. De handrembreekkabel komt alleen voor op geremde typen. De handrembreekkabel hoort u aan een speciale beugel vast te maken en niet om de kogel te leggen. Aan de auto moet het aan een vast deel gekoppeld zijn, bijv. een speciale klem of oog aan de trekhaak. Uiteraard moet het in goede staat zijn.
Hulpkoppeling
Aanhangwagens zonder reminstallatie moeten een hulpkoppeling hebben. Dit geldt ook voor geremde aanhangwagens tot 1500 kg. (leeg gewicht plus laadvermogen) zonder losbreekinrichting. Dit laatse komt overigens zelden voor. Een hulpkoppeling bestaat uit één of twee kabels (kettingen mogen ook) die zo dicht mogelijk bij het midden van het voertuig zijn vastgemaakt. Hij mag de werking van de eventueel aanwezige reminstallatie niet belemmeren en moet zo zijn aangebracht, dat bij het losraken van de originele koppeling de dissel de grond niet kan raken. Ook moet de hulpkoppling sterk genoeg zijn om de aanhangwagen - met lading en al - aan de auto vastgekoppeld te houden.